Návšteva prezidentky SR

Návšteva prezidentky v regióne Hornej Nitry

Región hornej Nitry patrí k najviac zasiahnutým oblastiam Slovenska čo sa životného prostredia týka. Uhoľné bane a elektráreň, chemické závody, kameňolomy a množstvo ďalšieho ťažkého priemyslu natrvalo zmenilo tvár a obraz našej krajiny, nášho domova.
Nielen ťažba však pomaly ale isto utícha a už roky stojí viac peňazí, než prináša, a to aj keby všetci baníci a ďalší zamestnanci zostali doma a platy poberali ďalej. V komplikovanej situácii sa roky zmietajú aj chemické závody a desaťročia sľubovaná diaľnica či rýchlostná cesta je stále rovnako v nedohľadne. Čo s tým?
Horná Nitra má podľa vedenia našej samosprávy čo ponúknuť 21. storočiu, no bez neustále odkladanej a nesmierne potrebnej transformácie nie je možné naplno a často ani len z časti využiť jej obrovský prírodný potenciál a ľudský kapitál. Peniaze by pritom nemali smerovať len do súkromných podnikov, ale najmä do obcí a miest srdca baníckeho regiónu, ktoré ich dokážu premeniť napríklad na pracovné miesta v cestovnom ruchu. Naše Termálne kúpalisko Chalmová nevynímajúc.
Na tieto skutočnosti upozornil predseda TSK Jaroslav Baška, starosta našej obce Filip Lukáč, i starostka obce Zemianke Kostoľany, Jana Školíková, počas návštevy pani prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa konala v utorok, dňa12. júla.
Priamo na umelo vybudovanom kopci týčiacom sa v katastri našich susedov predstavili svoje plány aj Slovenské elektrárne, ktoré by rady vybudovali nové fotovoltaické elektrárne práve na úpätiach troch odkalísk v Bystričanoch a Zemianskych Kostoľanoch.
Akúkoľvek investíciu, o to viac zelenú, samozrejme, viac než vítame. Veríme teda, že tieto ambiciózne plány sa naplnia a že sa nezostane len pri nich. Naša horná Nitra si totiž zaslúži omnoho viac a bez aktívnej spolupráce štátu to sama nezvládne.

PANI PREZIDENTKA, BYSTRIČANY ĎAKUJÚ ZA VAŠU NÁVŠTEVU A APEL NA VLÁDU. HORNÁ NITRA SI ZASLÚŽI VIAC