Reedukačné centrum v Chalmovej zatvoria tak, ako sme žiadali

Pánovi ministrovi Druckerovi a jeho tímu odborníkov ďakujeme za konštruktívny prístup a návrh riešení.

Štátne Reedukačné centrum Bystričany, ktoré sídli v historickej budove vzácneho kaštieľa z prvej polovice 17. storočia, aj po apeloch poslancov, poslankýň a starostu Obce Bystričany definitívne zatvoria. Rozhodol o tom minister školstva po tom, ako sa v zariadení opätovne vyšetrujú závažné trestné činy, porušenia viacerých zákonov a pochybenia zo strany kompetentných.

Tomáš Drucker zároveň predstavil koncepciu reformy reedukačných centier na Slovensku, ktorá počíta aj so zatvorením Reedukačného centra Trstín. Deti a mladiství z oboch zariadení by mali byť premiestnení inam do konca júna, pričom obe reedukačné centrá by malo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyradiť zo siete svojich zariadení najneskôr do konca augusta 2024.


Veríme, že aktuálne 11 chlapcov z Chalmovej, ale aj stovky detí vo zvyšných 11 reedukačných centrách v našej krajine, ktoré zostávajú otvorené vďaka týmto a ďalším avizovaným krokom nájdu tak potrebnú odbornú pomoc, dočasný domov a že dostanú od štátu do života šancu plnohodnotne sa začleniť do našej spoločnosti.

Pánovi ministrovi Druckerovi a jeho tímu odborníkov ďakujeme za konštruktívny prístup i predstavené riešenia, ktoré by mali byť implementované v najbližších mesiacoch. Rovnako ďakujeme všetkým médiám a novinárom, ktorí sa o túto tému v mene nás, občanov a verejnosti zaujímali. A v neposlednom rade ďakujeme ako aj bývalým zamestnancom, ktorí prekonali strach a upozornili na zlyhania kompetentných i napriek tomu, že prišli o prácu.

Keď sa v januári tohto roka naši volení zástupcovia aj vo vašom mene ozvali prostredníctvom otvoreného listu, viacerí sme boli skeptickí a neverili sme, že sa niečo v tejto roky odkladanej a prehliadanej téme môže zmeniť. Vyzerá to však tak, že sme sa konečne dočkali a že sa veci konečne pohnú k lepšiemu. O to viac za nás platí, že o budúcnosť a dianie v reedukačnom centre v Chalmovej sa budeme zaujímať ďalej a hneď ako sa dozvieme niečo nové vás budeme - ako vždy - informovať. VIAC INFO o tejto téme sa dozviete aj v aktuálnej reportáži spravodajstva Novín Televízie JOJ.