Reedukačné centrum v Chalmovej by mali zavrieť

Vedenie Obce Bystričany verí, že vzácna politická zhoda prinesie do konca apríla avizované a viac ako potrebné riešenia.

Keď v mene našej samosprávy ešte v januári tohto roka poslanci obecného zastupiteľstva na čele so starostom Filipom Lukáčom otvoreným listom reflektovali na hrozivé zistenia Generálnej prokuratúry SR ohľadom (ne)fungovania štátneho Reedukačného centra Bystričany-Chalmová a žiadali Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR i pána ministra Tomáša Druckera, aby štátne inštitúcie a orgány po dekádach odkladania problémov konečne konali, niekoľko zverencov tohto zariadenia presunuli tam, kde sa im dostane skutočnej pomoci a v ideálne toto neefektívne štátne zariadenie, ktorého prevádzka všetkých z nás ročne stojí viac ako 600-tisíc eur zatvorili, málokto očakával, že by sa tak mohlo stať.

O tri mesiace neskôr v našej slovenskej, názorovo často rozdelenej spoločnosti plnej vyhranených postojov, nastala na tomto vecnom stanovisku pomerne unikátna zhoda naprieč politickým spektrom.

Okamžité zatvorenie reedukačného centra v Chalmovej požadujú a odporúčajú okrem zástupcov našej obce, odborníkov alebo prokuratúry aj mnohí poslanci a poslankyne Národnej rady SR či predstavitelia vládnej koalície, ako aj parlamentnej opozície.

Aj napriek dlhému čakaniu preto stále veríme, že ministerstvo na čele s pánom Druckerom v spolupráci s partnermi tak, ako avizovalo, do konca apríla predstaví svoje riešenia a že medzi nimi bude aj rozhodnutie o trvalom zatvorení tohto štátneho zariadenia v bystričianskom katastri. Ich konštruktívny postoj k problémom Reedukačného centra Bystričany-Chalmová určite ocenia nielen obyvatelia najkrajšej dedinky pod horami, ale aj naši návštevníci.

VIAC INFO o posune v tejto dôležitej a kmplikovanej téme nájdete napríklad v článku portálu Startitup.sk TU,v reportáži spravodajstva RTVS aj s naším starostom TU alebo v reportáži TA3 nižšie či TU.